Požičovňa áut Rai

 

Stránku si práve pozerá: 8 návštevníkov.
Posledná objednávka: Škoda Fabia - klient zo Slovenska
Posledná objednávka: Škoda Octavia - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: Škoda Fabia - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: Audi Q8 - klient z TalianskaPosledná objednávka: Škoda Fabia III Combi - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: Mercedes Brabus G - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: Škoda Superb - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: Mini Cooper S - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: VW Golf Variant - klient z DánskaPosledná objednávka: BMW 3 - klient z TalianskaPosledná objednávka: Mercedes A-Class - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: BMW 5 - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: Škoda Karoq - klient z MaďarskaPosledná objednávka: Skoda Octavia Scout - klient zo ŠvajčiarskaPosledná objenávka: Škoda Kamiq - klient zo ŠpanielskaPosledná objednávka: Škoda Kodiaq - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: VW Golf - klient z HolandskaPosledná objednávka: Mercedes V-Class - klient z PoľskaPosledná objednávka: Audi A4 - klient z BelgickaPosledná objednávka: Audi A5 - klient z MaďarskaPosledná objednávka: Audi RS Q8 - klient zo SlovenskaArray

Najčastejšie príčiny dopravných nehôd

Väčšina vodičov pozná základné pravidlá cestnej premávky. Avšak nie vždy to stačí k tomu aby sa predišlo nešťastiu. Hlavnou príčinou dopravných nehôd na cestách je často práve ľudské zlyhanie. V článku sa môžete dozvedieť viac o najčastejších príčinách dopravných nehôd, aby ste sa ich mohli vyvarovať.

 

1.  Nesústredená jazda

Častou príčinou dopravných nehôd nie je ani alkohol za volantom, ani jazdenie na červenú. V dnešných dňoch sú to práve roztržití vodiči, kto zapríčiňuje najčastejšie dopravné nehody. Vašu pozornosť môže rušiť používanie mobilného telefónu, konzumácia jedla počas jazdy, príliš hlasné rádio, alebo početnými reklamnými plagátmi a banermi.
 

2.  Nadmerná rýchlosť

Mnohí vodiči ignorujú obmedzenie rýchlosti a jazdia nad povolený limit. Pritom štatistika nepustí – čím rýchlejšia jazda, tým pomalšie reakcie. Vozidlá vodičov, ktorí jazdia prirýchlo, majú zároveň dlhšiu brzdnú dráhu. Vodiči by sa preto nemali hrať na hrdinov a radšej by mali pamätať na to, že zranenia vo vyššej rýchlosti sú omnoho vážnejšie, ako pri pomalej jazde.  
 
zdroj: Pixabay 
 
 

3.  Alkohol/drogy za volantom

Omamné látky sú jedným z najnebezpečnejších faktorov pri prevádzke vozidla. Spôsobujú stratu schopnosti správne zaostrovať a koncentrovať sa na vedenie vozidla. Jazda pod vplyvom alkoholu spôsobuje dopravné nehody denne, pritom sa dá týmto početným nehodám jednoducho vyhnúť – v prípade, že konzumujete alkoholické nápoje, zabezpečte si odvoz so šoférom.
 
Nanešťastie, nie je to len alkohol, ktorý je na cestách nebezpečný. Drogy taktiež výrazne ovplyvňujú schopnosť vyhodnotiť riziko. Vodičom tak chýba kritický faktor, ktorý by ich nútil jazdiť zodpovedne. Ak nemáte úplnú kontrolu nad svojim telom, takisto ju nemáte ani za volantom a toto môže viesť k vážnym dopravným nehodám. 
 

4.  Ignorovanie bezpečnostných pásov

Použitie bezpečnostného pásu vo vozidlách by malo byť pre vodičov rovnakou samozrejmosťou ako používanie prilby pri motocykloch. Viaceré štúdie potvrdili, že tieto dve veci znižujú závažnosť zranenia počas nehôd. Nosenie bezpečnostných pásov a prílb zdvojnásobuje šance na prežitie pri vážnej nehode.
 
 zdroj: Pixabay
 
 

5.  Poveternostné podmienky

Faktorom, ktorý zohráva veľkú úlohu na cestách je aj počasie. Počet nehôd stúpa v daždi, pretože voda vytvára hladké a nebezpečné povrchy, vyjazdené koľaje sú často plné vody a toto je veľmi nebezpečné pre osobné aj nákladné automobily, či motocykle. Dážď častokrát spôsobuje, že sa automobily v priebehu brzdenia vymykajú kontrole alebo sa dostávajú do šmyku.
 
Rovnako ako dážď, aj sneh a najmä ľad výrazne zvyšujú riziko havárie pri vedení motorového vozidla. Pri poľadovici a snežení treba byť obzvlášť opatrný a dodržiavať pravidlá cestnej premávky ešte dôkladnejšie. 
 
V prípade výskytu hmly je na cestách niekedy problém vidieť ďalej, ako na dĺžku auta pred vami. Nehode sa dá vyhnúť použitím adekvátneho osvetlenia – hmlových svetiel.
 
zdroj: Pixabay
 
 

6.  Únava za volantom

Podľa prieskumov má únava za volantom na svedomí až 20% dopravných nehôd. V prípade, že vodič pociťuje bolesti hlavy, chrbta, nôh, prípadne pálenie a zatváranie očí, ide o prvotné prejavy únavy, ktoré vedú k mikrospánku. Unavený vodič má oslabené psychické funkcie a teda zhoršenú pozornosť, reakcie, je podráždenejší, či agresívnejší. V prípade, že ste unavení, uprednostnite radšej MHD, nechajte sa odviezť taxíkom, alebo si pred cestou oddýchnite. Ak vás čaká dlhšia cesta autom urobte si počas šoférovania pauzy, ideálne po dvoch až troch hodinách jazdy. 
 
zdroj: Pixabay
 
 

7.  Smrteľné zákruty

Niektorí ľudia si ostré zákruty užívajú, iní pred nimi radšej spomalia.  Každý vodič by mal dobre poznať svoje schopnosti a mal by byť opatrný, keď sa blíži k prudkej zákrute. Mnohí motoristi stratili kontrolu nad svojimi autami práve v nebezpečnej zákrute, čím došlo niekedy až k smrteľnej autonehode. V prípade, že na ceste vidíte značku prudkej zákruty, nepodceňujte ju a prispôsobte rýchlosť podľa dopravného značenia.
 
zdroj: Pixabay
 
 
 
Nehody na cestách sú bohužiaľ veľmi časté a väčšina z nich je spôsobená ľudskou chybou. Bez ohľadu na to ako často jazdíte, dbajte pri šoférovaní na opatrnosť. Pamätajte si, že keď ste na ceste, bezpečnosť je vašou prioritou číslo jedna. 
 
Zhlboka sa nadýchnite a porozmýšľajte, musíte byť prvým človekom na svetlách? Záleží na tom, či vás niekto predbehne a príde na semafor pred vami? Ak sa všetci trochu zamyslíme, môžeme znížiť počet dopravných nehôd.