Požičovňa áut Rai

 

Stránku si práve pozerá: 13 návštevníkov.
Posledná objednávka: Škoda Karoq - klient z Maďarska
Posledná objednávka: Škoda Octavia - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: Škoda Fabia - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: Audi Q8 - klient z TalianskaPosledná objednávka: Škoda Fabia III Combi - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: Mercedes Brabus G - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: Škoda Superb - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: Mini Cooper S - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: VW Golf Variant - klient z DánskaPosledná objednávka: BMW 3 - klient z TalianskaPosledná objednávka: Mercedes A-Class - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: BMW 5 - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: Škoda Karoq - klient z MaďarskaPosledná objednávka: Skoda Octavia Scout - klient zo ŠvajčiarskaPosledná objenávka: Škoda Kamiq - klient zo ŠpanielskaPosledná objednávka: Škoda Kodiaq - klient zo SlovenskaPosledná objednávka: VW Golf - klient z HolandskaPosledná objednávka: Mercedes V-Class - klient z PoľskaPosledná objednávka: Audi A4 - klient z BelgickaPosledná objednávka: Audi A5 - klient z MaďarskaPosledná objednávka: Audi RS Q8 - klient zo SlovenskaArray

Nástrahy telefonovania za volantom, ktoré by mal poznať každý vodič

Mobilné telefóny priniesli revolúciu. Prvá vlna prišla už len v tom, že ste mohli zavolať ľuďom na kilometre ďaleko, druhá v roku 2007 s predstavením múdrych telefónov.

Ako však pokročili mobilné telefóny, vznikli aj nové nástrahy. Konkrétne za volantom pri šoférovaní. Teraz možno ešte nebezpečnejšie viac ako s príchodom prvých mobilov, pretože bez mobilu ani na krok sa stalo životným krédom väčšiny ľudí. Doslova. Dá sa povedať, že si bez neho ľudia nedokážu predstaviť svoj život ani na krátku chvíľu.

Jeho používanie sa, nanešťastie, stáva bežným kdekoľvek, a počas akejkoľvek aktivity. Šoférovanie nevynímajúc. S tým sa zvyšuje aj riziko dopravných nehôd. Len nehôd, pri ktorých bol mobilný telefón hlavnou príčinou, sa na Slovensku v roku 2016 odhaduje na takmer 4900.
 

Aj veda potvrdzuje, že telefonovanie za volantom je veľkým hazardom

Fenoménu telefonovania za volantom sa venovala nejedna vedecká štúdia. Jedna veľmi zaujímavá, skúmala aktivitu mozgu cez fMRI (magnetická rezoznancia) počas jazdy. V experimente kontrolná skupina mala za úlohu v simulácii prejsť cestou so zákrutami. Druhá skupina dostala za úlohu to isté, iba s tým rozdielom, že vedci ich mozog zapojili aj do aktivity, pri ktorej bola zapojená tá časť, ktorá má na starosti pochopenie významu viet. Týmto simulovali telefonovanie počas jazdy.

Výsledok?

V porovnaní s kontrolnou skupinou mala druhá omnoho výraznejšie odchýlky od cesty a časté približovanie ku kraju.

Dôvodom bolo to, že prvá skupina mala viac zapojený parietálny lalok mozgu, ktorý má na starosti priestorové vnímanie. Keď sa mala druhá skupina počas šoférovania sústrediť ešte aj na význam viet, parietálny lalok bol výrazne menej zapojený, pretože väčšinu pozornosti si nárokoval spánkový lalok, ktorý pracoval na dešifrovaní zvukových podnetov.
 

Kedy má mobil svoje miesto v aute

Aj keď je telefonovanie, písanie alebo využívanie aplikácií za volantom jednoznačne nebezpečné, mobil má aj pozitíva. Ide len o to, že mobil by ste mail využívať len v určitých situáciách, kedy neodpútava vašu pozotnosť od šoférovania.

Pravdepodobne najväčším benefitom telefónu v aute je možnosť okamžite zavolať záchrannú službu po nehode. Ďalej je to určenie polohy, keď sa stratíte vďaka GPS alebo aplikácií, ktorá vie určiť vašu polohu, alebo privolanie pomoci, keď sa vám pokazí auto alebo dostanete defekt.

Treba však dbať na to, že mobil by ste ako šofér nemali používať za jazdy a ak už musíte, radšej zájdite na kraj cesty a zastavte, prípadne požiadajte spolucestujúceho.
 

Ako sa vyhnúť hovorom v aute

Aj keď si to možno myslíte, že musíte zdvihnúť nejaký hovor alebo máte dojem, že nestíhate a musíte telefonovať počas jazdy, aby ste všetko stihli, v skutočnosti nemusíte. Je to len dôsledok našej rýchlej doby, že chceme urobiť a mať všetko hneď.

Pritom si len stačí uvedomiť, že je lepšie vybaviť najdôležitejšie telefonáty pred začiatkom jazdy. Takisto si stačí uvedomiť, že zmeškaný hovor vám nikde neutečie a môžete na dané číslo zavolať po dojazdení.

Navyše, môžete urobiť veľmi jednoduchý trik. Keď vám niekto zavolá (aj dôležitý telefonát, ktorý ste čakali), zdvihnite s tým, že práve ste za volantom a nepočujete a že sa ozvete o niekoľko minút.
 

Keď už voláte alebo chcete použiť mobil

Hovoriť o tom, že by ste nemali používať mobil za volantom, je jedna vec. No v praxi si aj tak ľudia často urobia po svojom. Ak už budete volať, alebo inak používať mobilný telefón (čo by ste nemali - hlavne keď máte v našej autopožičovni prenajaté auto) aspoň dbajte na tieto bezpečnostné tipy:

  • Mobil majte na dosah ruky - mobil si položte v blízkosti rúk a kde ho môžete ľahko chytiť, bez toho, aby ste museli spustiť oči z cesty

  • Využívajte rýchle funkcie mobilu - mobily sa často robia krajšie, s moderným dizajnom, lepším fotoaparátom, a toľkými funkciami, že často ani nevieme, čo všetko mobil dokáže. Dokáže aj to, že si môžete dať konkrétne najpoužívanejšie kontakty priamo na úvodnú obrazovku alebo využívať rýchlu voľbu pre vytáčanie čísiel.
     

Slovo na záver

Stará múdrosť hovorí, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán, ak sa vymkne spod kontroly. To isté platí s mobilmi. Vedia dobre poslúžiť, keď to potrebujete, ale aj zradiť. Môžeme vás informovať o nástrahách mobilov za volantom. No rozhodnutie, či budete konať zodpovedne, je už na vás. Telefonovaním za volantom neohrozujete len váš vlastný život, ale aj životy iných.